2017. okt 05.

Egyszerű alkalmazások - Mosolygó gombok

írta: Vígvári Tanműhely
Egyszerű alkalmazások - Mosolygó gombok

nevtelen_2.png

Az itt látható program megtalálható a https://makecode.microbit.org/projects oldalon vagy a 'Let's code' gomb alatt található 'Reference'-re kattintva, a megjelenő ablak bal oldalán a 'Projects' felirat alatt. Itt látható még sok más érdekes alkalmazás, amiket a vállalkozó kedvűek kipróbálhatnak. Mi érthetően és részletesen elmagyarázunk ezek közül párat.

Készítsünk egy programot, amiben már használjuk a micro:biten található 2 gombot is.

Nyissuk meg a szerkesztő felületet és most az ’On start’ és a ’Forever’ blokkokat is töröljük ki.

Rakjunk fel egy ’On button A pressed’ blokkot, amit az ’Input’ menü alatt találunk( ez a blokk arra jó, hogy ha a micro:biten lenyomjuk az A jelű gombot, ez a programrészlet fog lefutni).

Ebbe húzzunk egy ’Show leds’ elemet és rajzoljunk bele egy tetszőleges smileyt.

Így megírtunk egy olyan programot, hogy ha a micro:biten megnyomjuk az A gombot akkor kirajzolja a kijelzőre a smileynkat.

Most csináljunk egy másik mosolyt a B gombra is.

Ehhez illesszünk be egy újabb ’On button A pressed’ feliratú elemet, itt ha rákattintunk az A betűt át tudjuk írni B-re vagy akár A+B-re. Nekünk most a B fog kelleni.

Most ebbe az elembe is húzzunk bele egy ’Show leds’ feliratú blokkot, amibe rajzoljunk egy tetszőleges, de az elsőtől különböző arcot.

Most készítsük el, hogy mi történik, ha megnyomjuk egyszerre az A és B betűt is. Tegyünk be egy újabb ’On button A pressed’ elemet. Állítsuk át az A betűt A+B-re, így tudja a micro:bit hogy ezt a programrészt akkor kell lefuttatni, ha a két gombot egyszerre nyomjuk meg.

Az A+B gombot programozzuk le úgy hogy 2 arcot váltogasson. Ehhez két ’Show leds’ elemet tegyünk bele, amikbe különböző fejeket rajzoljunk.

       

Így el is készült a programunk, amivel az összes gombvariációt kihasználtuk. Mentsük le a saját számítógépünkre és töltsük fel a micro:bitre.

Szólj hozzá

Egyszerű Programozás Gombok Ledek